1. lékařská fakulta Univerzita Karlova 1. lékařská fakulta Univerzita Karlova Ústav dějin lékařství a cizích jazyků
kcerny 21.03.2023

Doktorský studijní program Dějiny lékařství

Úvod

Dějiny lékařství jsou interdisciplinárním oborem s dlouhou tradicí na 1. lékařské fakultě Univerzity Karlovy institucionálně zakotveným již více než jedno století. Ústav dějin lékařství a cizích jazyků (ÚDLCJ), který vznikl v roce 1920, patří k nejdéle existujícím institucím svého druhu na světě, protože byl založen jen čtrnáct let po nejstarším ústavu tohoto zaměření, lipském Karl-Sudhoff-Institut für Geschichte der Medizin und der Naturwissenschaften.

Doktorský studijní program Dějiny lékařství, který je akreditován v české a anglické verzi, je určen zájemcům z řad absolventů magisterských programů přírodovědeckého i humanitního zaměření. Metodologicky je zde prostor pro široké spektrum témat od ryze historických až po paleopatologická, u nichž se předpokládá využití převážně přírodovědeckých přístupů.

Další informace najdete kliknutím na tyto odkazy:

- Složení oborové rady.

- Seznam obhájených disertací.

- Seznam studujících.

- Seznam absolventů.

Studijní povinnosti

Studenti musí v průběhu studia splnit následující studijní povinnosti:

 

  1. Povinný předmět Cyklus přednášek z dějin lékařství.
  2. Povinný předmět Seminář z dějin lékařství.
  3. Jeden ze dvou povinně volitelných předmětů:
    1. Metodologie historických věd (pro studenty, kteří absolvovali magisterské studium přírodovědeckého zaměření).
    2. Somatologie (pro studenty, kteří absolvovali humanitně zaměřené magisterské studium).
  4. Zkouška z anglického jazyka na úrovni B2 (nejpozději v 2. ročníku studia).
  5. Složení státní závěrečné zkoušky (nejpozději v 2. ročníku studia).
  6. Úspěšná obhajoba disertační práce.

Každý student tedy musí celkem absolvovat tři předměty, prokázat znalost anglického jazyka, složit státní zkoušku a obhájit disertaci. Standardní doba studia je pět let, studium však lze dokončit i dříve, nejvyšší doba studia je osm let.

Pokyny pro zájemce o studium

Obecné informace k přijímacímu řízení najde zájemce na tomto odkazu:

https://www.lf1.cuni.cz/pokyny-k-prijimacimu-rizeni

ÚDLCJ nabízí doktorské studium až na výjimky v kombinované formě. Přijímací pohovory probíhají jednou ročně, zpravidla v červnu. Deadline pro přihlášky bývá na konci dubna. Přesné datum najdou uchazeči na webových stránkách 1. LF UK v sekci určené pro doktorandy.

Před podáním přihlášky je potřeba zvážit výchozí předpoklady kandidáta:

 

  1. Studentem se mohou stát pouze úspěšní absolventi magisterského studia.
  2. Většina historických témat si vyžaduje vedle angličtiny ještě další jazykové znalosti zejména němčinu nebo latinu (v obou případech postačí pasivně).
  3. U paleopatologických témat stačí angličtina, ale zde je naopak nezbytné, aby byl kandidát obeznámen se základy laboratorní práce.
  4. Zájemce o studium, který má zájem o nějakou konkrétní oblast výzkumu by měl nejprve kontaktovat potenciálního školitele (viz seznam školitelů) a probrat s ním, jak je dané téma perspektivní. Je nutno také zjistit, zda má v tom okamžiku školitel volné místo (školitelé mohou mít nejvýše pět doktorandů najdenou).
  5. Zájemce by měl také informovat garanta studia o záměru podat si přihlášku.

Přijímací pohovor

Pro úspěšné absolvování přijímacího pohovoru musí mít uchazeč nejprve dojednaný s potenciálním školitelem téma výzkumného projektu. Dále si musí podat včas přihlášku. K přijímacímu pohovoru si navíc připraví stručnou anotaci plánovaného projektu, která bude obsahovat shrnutí hlavních pramenů, metodologii a metodu, kterou hodlá kandidát použít (tato část se bude přirozeně podstatně lišit u historických a paleopatologických témat). Součástí anotace musí být také popis předpokládaných cílů výzkumu. Dále by zde měla být také zmínka o plánovaných výstupech (např. v podobě článku) a zajištění financování (např. podáním žádosti o grantovou podporu).

Upozorňujeme zájemce, že se ke studiu se sice technicky lze hlásit i bez vyjednaného školitele, ale takový kandidát nezíská dostatečný počet bodů pro přijetí.


 


 


počet zobrazení: 1700 autor: gsvar, poslední aktualizace: kcerny, 21.03.2023
Hodnocení: (hodnotilo 8 uživatelů) Kliknutím na tento odkaz upozorníte autora, že jeho článek už zřejmě není aktuální.